Uporaba spletne strani

Z uporabo te strani ste potrdili seznanjenost in strinjanje s splošnimi pogoji uporabe.

Z uporabo spletne strani www.sloncek.si se obvezujete, da le-te ne boste uporabljali za nezakonite ali pogojem uporabe nasprotujoče namene.

Uporabnikom je spletna stran namenjena za nekomercialno rabo in na lastno odgovornost. Objavljene informacije in gradivo spletne strani ni dovoljeno spreminjati, kopirati, objavljati ali na kakšen drugi način prenesti ali prodati katerokoli informacijo.

Oblikovalci se trudimo s pregledom objavljenega gradiva za pravilnost podatkov in morebitne napake odpravimo v najkrajšem možnem času.

Ne prevzemamo odgovornosti za pomanjkljivosti ali napake objavljene vsebine na spletni strani.

Pridržujemo si pravico do sprememb brez posebnega obvestila in ne prevzemamo nikakršne odgovornosti za posledice teh sprememb.

Pravna podlaga

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/2012; ZEKom-1) je uvedel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

1. Podatki o obiskanosti strežnika in piškotki

Strežnik www.sloncek.si vsakemu obiskovalcu avtomatično dodeli anonimno enolično kodo. Vaš program, s katerim obiskujete svetovni splet, jo shrani in jo pošlje nazaj našemu strežniku ob vsakem ponovnem obisku katere od strani na našem strežniku. Tehnologija takega prenosa podatkov med strežnikom in uporabnikom se imenuje "piškotki" ("cookies"). Naš strežnik ob vsakem prikazu strani poleg enolične kode zabeleži točen čas, naslov zahtevane strani, naslov predhodne strani, kode oglasov, prikazanih na strani, vrsto programa, ki ga uporablja obiskovalec, ter IP številko, s katere je prišel zahtevek za prikaz strani. Zbrani podatki se zbirajo in hranijo za namene, opisane pri vprašanju "Čemu uporabljamo piškotke", za ves čas delovanja tega spletišča.

Naš strežnik za vsa registrirana uporabniška imena hrani podatke, vpisane ob registraciji (uporabniško ime, geslo, naslov elektronske pošte), ter nastavitve za tisto uporabniško ime. Ti podatki so shranjeni za nedoločen čas. Shranjeni podatki se ne navezujejo na določeno fizično ali pravno osebo, temveč zgolj na enolično kodo in uporabniško ime, če je to bilo uporabljeno, in tehnično ni mogoče identificirati fizične osebe, ki v nekem trenutku dejansko obiskuje spletno mesto. Družba shranjenih podatkov ne posreduje tretjim osebam v obliki, iz katere bi bili razvidni obiski in podatki (email) posameznih uporabnikov, temveč kvečjemu v seštevku - denimo kot skupno število prikazov in klikov oglasov, ki ga lahko izvejo oglaševalci, ali kot skupne številke o obiskanosti strežnika, ki so lahko dane v javno rabo.

2. Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se ob predhodnem strinjanju uporabnika prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
življenjsko dobo piškotka;
vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

3. Čemu uporabljamo piškotke?

Piškotke uporabljamo z namenom spremljanja pogostosti in načina uporabe našega strežnika. To pomeni, da redno analiziramo obiskanost posameznih strani na našem strežniku, vzorce in frekvence prehodov iz ene v drugo, da bi ugotovili, kolikšno je zanimanje obiskovalcev za določeno vsebino. To uporabljamo kot vodilo pri nadaljnjem razvoju vsebine strani ter njeno prilagajanje željam uporabnikov. Pri tem ne spremljamo ravnanja posameznega uporabnika, temveč skupne številke celotne množice uporabnikov. Možnost vpogleda v gibanje posameznega uporabnika (ne osebe, ker te ne poznamo, temveč posamezne kode, povezane s prejetim piškotkom) znotraj našega strežnika uporabljamo izjemoma v redkih situacijah, ko zaide uporabnik v težave - denimo pri težavah z dostopnostjo določene vsebine, pri sporočilih o domnevnih napakah itd. - ali ob zelo redkem sumu napada ali poskusa vdora v naš strežnik.

4. Česa piškotki ne počnejo

Piškotki, ki vam jih pošlje in od vas prejema naš strežnik:
  • ne prenašajo podatkov z vašega računalnika nobenemu drugemu strežniku razen nazaj pošiljatelju;
  • ne prenašajo našemu strežniku nobenih podatkov, razen tistih, ki jih je strežnik sam poslal uporabniku in se ob vsakem obisku vrne (enolične kode);
  • ne vsebujejo vašega osebnega imena, naslova, ...;
  • ne morejo okužiti vašega računalnika z virusom ali ga kako drugače poškodovati;
  • ne omogočajo družbi, da bi izvedela, kaj razen obiskovanja našega strežnika sicer počnete na internetu ali izven njega;
  • ne omogočajo, da bi izvedeli vaše osebne podatke, če nam jih niste sporočili že sami.
Če ne želite uporabe piškotkov oziroma na vprašanje o njihovi uporabi ne odgovorite, se piškotki ne bodo shranjevali, še naprej pa boste lahko uporabljali večino vsebine na našem strežniku.

5. Izbris podatkov

Če menite, da naš strežnik na podlagi podatkov, ki ste jih vnesli sami, hrani vaše podatke, za katere tega ne želite, lahko kadarkoli zahtevate, da se ti podatki izbrišejo. Izbris bo opravljen takoj, ko bo jasno, da ste resnično prav vi oseba, za katero zahtevate izbris podatkov. Izbris podatkov lahko pomeni, da vaše morebitno naročilo oziroma prijava ne bosta upoštevana.

6. Uporaba posredovanih podatkov s strani uporabnikov

Na spletnem strežniku, ki je tehnično in programsko varovan, se zbirajo tudi nekateri podatki, ki jih prostovoljno vpisujete v formularje po ločenih povezavah, glede na namen/po posamezni kategoriji posredovanih podatkov. Zavezujemo se, da bomo varovali zaupnost vseh osebnih podatkov v skladu z veljavno zakonodajo, ki nam bodo posredovani na podlagi izrecne privolitve posameznika. Posredovane osebne podatke bomo uporabili izključno za namen, za katerega so pridobljeni.

7. Katere piškotke vsebuje spletno mesto?

Ime piškotka Namen Čas piškotka Podjetje
PHPSESSID Osnovno delovanje spletnih strani na koncu seje sloncek.si
sellang Parameter za vodenje statistik ogleda strani na koncu seje sloncek.si
__utma Parameter za vodenje statistik ogleda strani 2 leti sloncek.si
__utmb Parameter za vodenje statistik ogleda strani 30 minut sloncek.si
__utmc Parameter za vodenje statistik ogleda strani na koncu seje sloncek.si
__utmz Parameter za vodenje statistik ogleda strani 6 mesecev sloncek.si

8. Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo. Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

9. Dodatna vprašanja?

Vprašanja o zasebnosti in varovanju podatkov lahko pošljete uredništvu spletne strani.

Upravljavec piškotkov

Slonček, trgovina, turizem in storitve d. o. o.
Kosovelova ulica 4B
6210 Sežana